Hoe kan Google Analytics uw erfgoedinstelling helpen?

Gratis

Kijk hier gratis de video-opname van de cursus.

Introductie

Via een website kunt u als erfgoedorganisatie uw collectie tonen, verhalen delen en ophalen en allerlei informatie openbaar maken. Maar hoe weet u of dat uw website ook zo werkt als hij bedoeld is? Dat kunt u zien aan statistieken van websitebezoek. De meest gebruikte software daarvoor is het gratis Google Analytics. In deze cursus legt medewerker van Erfgoed Brabant Wouter Loeff uit waar u aan moet denken als u als erfgoedinstelling Analytics gaat gebruiken. De video is een opname van een live online bijeenkomst in november 2020 in het kader van de cursusmaand van Brabant Cloud.

Waar gaat de cursus over?

Deze bijeenkomst gaat specifiek over het hoe, wat en waarom van het meten van webstatistieken voor erfgoedinstellingen en is geschikt voor mensen die al enige ervaring hebben met Analytics, en bijvoorbeeld al een account hebben aangemaakt of van plan zijn dat te doen.

Over het instellen en de basisprincipes van Analytics voor uw eigen website heeft Google goede cursussen.

De cursus

Verslag van de bijeenkomst

Waarom bezoekcijfers bijhouden?

Er zijn diverse redenen om de bezoekcijfers van je website bij te houden.

  • Het voorkomt een menselijke bias (vooroordelen, gevoel). Je doet gauw aannames over hoe bezoekers jouw website beleven en welke pagina’s ze bezoeken en waarderen, maar klopt dat wel? Dit kun je aan de hand van bezoekcijfers controleren.
  • Data bieden daarnaast inzichten over het functioneren van je website, zoals of mensen bepaalde specifieke pagina’s kunnen vinden of bereiken.
  • Data dragen bij aan het behalen van je doelen, omdat je op basis van de data beslissingen kunt nemen en kunt controleren of je je doelen bereikt.

Echter, data bijhouden is een middel en geen doel op zich. Het is een instrument om te weten of je je doel behaalt, of je website functioneel is en of je je publiek bereikt.

Om welke cijfers gaat het? En hoe verbeter je je website op basis van data?

Het is dus belangrijk om zinnige data te verzamelen. Het doel van de data is namelijk om inzichten te geven en waarmee je betere besluiten kunt nemen. Bedenk dus eerst wat je wil meten en daarna is het pas de vraag op welke statistieken je je gaat concentreren en wat ga je op basis van die gegevens besluiten?

Hoe bereik je publiek?

  • Trek het publiek naar je website.

Hierbij is het belangrijk goed vindbaar te zijn op Google (SEO). Je kunt je website promoten via je eigen sociale media kanalen of nieuwsbrieven, maar ook via kanalen van anderen. Ten slotte heeft Google potjes voor non-profit organisaties. Zij kunnen gratis gebruik maken van advertentieruimte bij Google. 

  • Je inhoud naar het publiek brengen.

Hierbij gaat het er niet om de mensen naar je website te krijgen, maar om mensen met jouw content in aanraking te laten komen door deze content op andere platforms beschikbaar te stellen. Op die manier bereik je mensen die niet op jouw website of in jouw netwerk zitten.

Tot slot

  • Maak een plan. Wat wil je met je website bereiken en wat wil je weten om je doelen te bereiken en te controleren? 
  • Ga experimenteren! Pas iets aan en kijk of het werkt.
  • Ga op zoek naar platforms die voor jou interessant zijn. Door jouw inhoud te delen via andere kanalen vergroot je je zichtbaarheid en kun je mensen naar je website trekken of op de hoogte brengen van je verhaal. 
  • Data is een middel, geen doel. Data moet je helpen om jouw missie beter uit te voeren.

Aanleiding

November 2020 was cursusmaand bij de Brabant Cloud van Erfgoed Brabant. Deelnemende organisaties konden aansluiten bij diverse online bijeenkomsten. Elke cursus ging over een ander aspect van digitale collectieregistratie en/of online publieksbereik. De bijeenkomsten zijn opgenomen en terug te kijken. Ook voor niet-deelnemers aan Brabant Cloud zijn deze cursussen interessant. Klik hier om de website van Brabant Cloud te bezoeken.

Foto: Myriam Jessier. Bron: Unsplash.com