Cursus Erfgoedwijsheid

’s-Hertogenbosch

Datum en tijdstip in overleg

Gratis

Wie bepaalt eigenlijk wat erfgoed is? En welke rol spelen u en uw leerlingen daarin?

Een nieuw begrip in de erfgoededucatie is ‘Erfgoedwijsheid’. Op dit moment wordt hier onderzoek naar gedaan onder leiding van Hester Dibbits. Zij bedacht de term parallel aan ‘mediawijsheid’, om leerlingen/mensen bewust te maken dat waardering van erfgoed niet automatisch gebeurt en vaak wordt bepaald door dominante groepen in de samenleving. Leerlingen die erfgoedwijs zijn, weten dat zij zèlf een mening kunnen vormen over de betekenis die sporen uit het verleden voor hen hebben, en dat zij het gesprek daarover met anderen kunnen aangaan, liefst op basis van gewogen kennis. Ze begrijpen dat niet iedereen er hetzelfde van vindt en bij voelt. En dat het interessant kan zijn om uit te zoeken wie en wat bepaalt of bijvoorbeeld een voorwerp in een museum komt. De Reinwardt Academie biedt een overzicht met de meest recente artikelen over Erfgoedwijsheid. Klik hier om de website van de Reinwardt Academie te bezoeken. 

Bent u een leerkracht met specifieke interesse in erfgoededucatie? Wilt u aan de slag met een erfgoedwijsheidproject in uw klas of een scholing? Wij helpen u daarbij!

Erfgoedwijsheidproject in de klas

Het erfgoedwijsheidproject in de klas is een op maat gemaakt lesproject, ontwikkeld in samenwerking met Jacquelien Vroemen. Van de leerkracht vraagt het specifieke interesse in erfgoededucatie. Een voorwaarde is dat uw school als Cultuurloperschool is ingeschreven en dat er in de nabijheid van de school een erfgoedgemeenschap actief is. Een van de doelstellingen van De Cultuur Loper is het verbeteren van de samenwerking tussen de school en haar culturele omgeving. Met als uiteindelijke doel goede cultuureducatie voor de leerlingen. Klik hier voor meer informatie over De Cultuur Loper.

Opzet van de workshop Erfgoedwijsheid

Bent u  niet op zoek naar een lesproject in de klas, maar wilt u vooral geïnspireerd worden door de werkwijze van erfgoededucatie? Dan is de workshop Erfgoedwijsheid echt iets voor u! De workshop bestaat uit één dagdeel, waarin de volgende onderdelen centraal staan:

  1. Wat is erfgoed en wie bepaalt dat?
  2. Praktijkopdracht in het Noordbrabants Museum. Klik hier om de website van het Noordbrabants Museum te bezoeken. 
  3. Aan de slag met ‘emotienetwerken’.
  4. Wat betekent erfgoedwijsheid voor uw praktijk?
  5. Tips voor de praktijk.

Deze workshop is op aanvraag. Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op!

Foto eigendom: Erfgoed Brabant.