Column 'Stage ten tijde van corona'

Maud: "Een crisis, zo heb ik inmiddels begrepen, vraagt om een hoop flexibiliteit. Maar als die er is, blijkt er heel veel mogelijk!"

Maud Ramakers - Stagiaire Brabantserfgoed.nl

Begin maart 2020 heb ik net mijn masterscriptie ingeleverd. Het enige wat nog rest is een stage. Met mijn studiecoördinator raak ik verwikkeld in een gesprek over de toekomst. “Jouw generatie heeft ook zo’n geluk, de arbeidsmarkt doet het voor historici nu zo goed!” spreekt hij me enthousiast vertrouwen in.

Een paar dagen later staat het leven op zijn kop. Nieuwe beperkende maatregelen om het coronavirus terug te dringen blijven zich opstapelen. 24 maart staat in mijn agenda gemarkeerd als de eerste stagedag op het kantoor van Erfgoed Brabant, maar inmiddels is thuiswerken de norm geworden. Al snel krijg ik telefoontjes, van mijn stagebegeleidster vanuit de universiteit en van mijn stagebegeleider vanuit Erfgoed Brabant. “Zie je het nog zitten? Want als het aan ons ligt, kan je gewoon beginnen!”

Mijn onderzoek naar kloosterleven in Brabant leek in eerste instantie moeilijk uitvoerbaar. Bronmateriaal dat ligt in gesloten archieven, literatuur die ligt in gesloten studiezalen... Hoe los je dat op? “Ik heb eventueel wel digitaal bronmateriaal van een andere congregatie beschikbaar,” biedt mijn stagebegeleidster aan. En zo besluit ik een paar dagen voor aanvang van mijn stage om van onderzoek te wisselen. “Welke boeken heb je niet kunnen krijgen? Misschien staan ze in mijn kast,” mailt mijn stagebegeleidster. Een paar dagen later wordt een grote doos met haar boeken bij me thuis bezorgd. Een crisis, zo heb ik inmiddels wel begrepen, vraagt om een hoop flexibiliteit. Maar als die er is, blijkt er plots heel veel mogelijk!

Inmiddels loop ik bijna vier weken stage, en het bevalt me heel goed. Nee, meelopen met collega’s om alle aspecten van het erfgoedveld te leren kennen gaat niet. Ja, ik maak me zorgen om de cultuursector, en hoe ontvankelijk die na mijn afstuderen in juli voor starters zal zijn. En nee, onderzoek doen terwijl je in isolatie zit op een kleine studentenkamer zonder fatsoenlijke bureaustoel is niet ideaal. Maar een digitale kennismaking hier, een virtueel koffiemomentje daar… Ze zijn leerzaam én maken die vervelende isolatie een stuk dragelijker!

En zo loop ik dus stage bij een organisatie waar ik nog nooit op het kantoor heb gezeten, en waar ik een groot deel van de medewerkers nog nooit heb gezien. Ik zal deze stage daarom niet snel vergeten. Maar dat komt ook omdat ik heb geleerd dat je je zelfs via wifi-verbindingen ergens heel welkom kunt voelen.

Klik hier om de portal Brabantserfgoed.nl te bezoeken.