Bruiklenen aan niet-museale organisaties

Met de publicatie “Bruiklenen aan niet-museale organisaties” hoopt de RCE bruiklenen aan niet-museale organisaties te stimuleren.

De kunstcollectie van de Rijksdienst telt circa 104.000 voorwerpen die worden uitgeleend aan musea, culturele instellingen, maar ook aan niet-museale organisaties, zoals ministeries, Nederlandse ambassades en zelfs ongebruikelijke locaties, zoals de Bergkerk in Deventer. De Rijksdienst heeft hierdoor veel ervaring met bruiklenen aan niet-museale organisaties en deze ervaringen wil zij middels de publicatie "Bruiklenen aan niet-museale organisaties" graag delen met collega’s en mogelijke bruikleenaanvragers. In de publicatie wordt toegelicht waarom en hoe de Rijksdienst de kunstcollectie uitleent aan niet-museale organisaties, de afwegingen die zij daarbij maakt en de hulpmiddelen die zij gebruikt bij de beoordeling van de aanvragen. Ook is een aantal casestudy’s opgenomen.

Het tonen van de collectie in een niet-museale ruimte is een kans om een ander publiek te bereiken, en om het object in een andere context te plaatsen waardoor een ander verhaal kan worden belicht.

Bezoek de website van de RCE om de publicatie "Bruiklenen aan niet-museale organisaties" kosteloos te downloaden.

Beheer en schoonmaak

Voorwerpen uit de kunstcollectie van de RCE moeten met zorg worden behandeld. Het schoonmaken, stofvrij houden en verplaatsen van objecten is nét even anders dan normaal. En ook een stabiele temperatuur en licht en vocht zijn van invloed op de objecten. Hoe u hier praktisch mee om kunt gaan, vindt u in twee online publicaties:  

Heiligenbeelden in Museum de Vier Quartieren Oirschot Foto: Mees van den Ekart

Heiligenbeelden in Museum de Vier Quartieren Oirschot Foto: Mees van den Ekart