Bruikleenverkeer

Uitwisseling van objecten en collecties zorgt ervoor dat erfgoed beter zichtbaar wordt.

Bruikleenverkeer tussen musea en andere collectiebeherende instellingen is heel gebruikelijk. Bijvoorbeeld om objecten uit depot toch te kunnen tonen of om tentoonstellingen contextrijker te maken door objecten buiten de eigen collectie te lenen.

Maar wie is er verantwoordelijk voor het object tijdens de bruikleen, en hoe leg je afspraken goed vast? Voor deze en alle andere vragen rondom bruikleen zijn verschillende hulpmiddelen en handleidingen beschikbaar. 

Code bruikleenverkeer

Zo is er de Code bruikleenverkeer waarin musea en publieke instellingen zoals gemeenten en andere overheden toezeggen zich aan een aantal uitgangpunten te houden die bruikleen makkelijker maken en bevorderen. De code is geen vervanging van een bruikleencontract, maar kan er wel onderdeel van zijn.

De uitgangspunten zijn:

  • Wederzijds vertrouwen
  • Ruimhartig bruikleenverkeer, ook als daar op korte termijn niet direct iets tegenover staat
  • Beperkte aansprakelijkheid, ook bij onderbruikleen
  • Duurzame samenwerking
  • Kennisdeling
  • Transparante communicatie
  • Pas toe of leg uit-principe

Lees meer over Slimmer lenen op de website van de Museumvereniging.

Bruikleen vanuit de Rijksdienst

De kunstcollectie van de Rijksdienst telt circa 104.000 voorwerpen die worden uitgeleend aan musea, culturele instellingen, maar ook aan niet-museale organisaties, zoals ministeries, Nederlandse ambassades en zelfs ongebruikelijke locaties, zoals de Bergkerk in Deventer. De Rijksdienst heeft hierdoor veel ervaring met bruiklenen aan niet-museale organisaties en deze ervaringen wil zij middels de publicatie "Bruiklenen aan niet-museale organisaties" graag delen met collega’s en mogelijke bruikleenaanvragers. In de publicatie wordt toegelicht waarom en hoe de Rijksdienst de kunstcollectie uitleent aan niet-museale organisaties, de afwegingen die zij daarbij maakt en de hulpmiddelen die zij gebruikt bij de beoordeling van de aanvragen. Ook is een aantal casestudy’s opgenomen.

Het tonen van de collectie in een niet-museale ruimte is een kans om een ander publiek te bereiken, en om het object in een andere context te plaatsen waardoor een ander verhaal kan worden belicht.

Download hier de publicatie Bruiklenen aan niet-museale organisaties van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Op de website van Collectie Nederland kun je de Rijkscollectie doorzoeken en bekijken.

vrouw kijkt naar schilderij in een museum Foto Pauline Loroy Unsplash

Foto: Pauline Loroy via Unsplash.