Brabants Lof - 12 mei 1940-brug

Tot stand brengen van een permanent herinneringsmonument ter ere van de elf Franse militairen die op 12 mei 1940 in Diessen zijn gesneuveld.

Naam project: 12 mei 1940-brug 
Naam organisatie: Stichting Erfgoed Diessen 

Op 12 mei 2021 onthulde Luis Vassy, ambassadeur van Frankrijk in Nederland, in aanwezigheid van Commissaris van de Koning Ina Adema en burgemeester Evert Weys in Diessen de 12 mei 1940-brug. Dit monument is een eerbetoon aan elf Franse militairen – de meesten begin 20, de oudste 34 jaar jong  die 81 jaar geleden sneuvelden bij hun dappere poging de Duitse inval tot staan te brengen. Diessen heeft hiermee een ereschuld ingelost. 

Tekst loopt door onder afbeelding.

12 mei 1940-brug in Diessen.

Stichting Erfgoed Diessen wil rondom het monument een publieksbijeenkomst houden die in 2021 niet kon worden georganiseerd vanwege corona. Inclusief toespraken, een tentoonstelling en hopelijk ook ontvangst van een of meer nabestaanden uit Frankrijk. De organisatie gaat proberen om daar ook de (basisschool)jeugd bij te betrekken. Een ander doel is om te bezien of het haalbaar is om de zeven als onbekende soldaat begraven militairen alsnog te identificeren.

Lees hier meer over het project.