Dag van de Brabantse Volkscultuur 2020

Georganiseerd door Erfgoed Brabant, Brabants Heem en Historische Vereniging Brabant

| Roosendaal

In 2020 sluit het thema van de dag aan bij de Maand van de Geschiedenis: Oost/West. Brabanders die naar het buitenland emigreerden zullen in de lezingen en de excursie centraal staan.

De Dag van de Brabantse Volkscultuur is een traditie. Ieder jaar organiseren de samenwerkende partijen - Erfgoed Brabant, Brabants Heem en de Historische Vereniging Brabant - deze dag steeds op een andere plek en met een ander thema. In 2020 sluiten we aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: Oost/West. De wereld wordt steeds kleiner: wat ooit ver weg was, is nu dichtbij. Op 17 oktober 2020 gaan we op zoek naar verhalen over ontmoetingen tussen Noord-Brabantse migranten en de mensen in de landen waar zij zich vestigden. Boeren, missionarissen en gelukszoekers trokken vanuit Brabant de wijde wereld in. Wat is van hen geworden?

Programma

10:00-10:30 – Inloop met koffie/thee

10:30-10:40 – Welkom door dagvoorzitter Robin Hoeks 

10:40-11:20 – Piet Lauwerijssen, Een lezing over inwoners van Hoeven die vóór 1930 naar Canada en de Verenigde Staten emigreerden 

11:20-12:00 – Fragmenten uit de documentaire “Houdoe Brabant” en een interview met de makers Manon van Bergen en Diny van Hoften

12:00-12:40 – Cor Kerstens, “Een Ettenaar in Nieuw Amsterdam”

12:40-13:45 – Lunch

13:45-15:45 – Excursies, met i.i.g. rondleiding door Tongerlohuys en een stadswandeling door Roosendaal

15:45-16:30 – Afsluiting en borrel

Sprekers

Robin Hoeks
Robin Hoeks is medewerker bij Erfgoed Brabant. Hij is redacteur van Brabantserfgoed.nl. Bovendien produceert en presenteert hij de Brabants Erfgoed Podcast.
Klik hier om de portal Brabantserfgoed.nl te bezoeken.

Piet Lauwerijssen 
Piet Lauwerijssen (secretaris en redactielid van heemkundekring De Honderd Hoeven) schreef in Jaarboek 35 van de heemkundekring, getiteld: "Ze geloven me toch niet", over de 108 Hoevenaren die tussen1867 en 1927 naar de Verenigde Staten of Canada emigreerden. Zowel hun afkomst als hoe het hen verging wordt uitgebreid beschreven. Enkele van deze verhalen worden in deze lezing wat nader belicht.

Manon van Bergen en Diny van Hoften
Manon van Bergen (programmamaker/regisseur/journalist) en Diny van Hoften (programmamaker/regisseur) zijn de makers van de documentaire "Houdoe Brabant" die in 2020 in première gaat. Het idee voor de film is ontstaan naar aanleiding van een krantenbericht waarin wordt vermeld dat er een Brabantse molen is gebouwd in Little Chute (Verenigde Staten). De documentaire vertelt het prachtige verhaal over de jarenlange emigratie van Brabant naar Little Chute en omgeving. 
Klik hier om de website over de documentaire "Houdoe Brabant" te bezoeken.

Cor Kerstens
Cor Kerstens onderzoekt en schrijft over de geschiedenis van Etten-Leur, genealogie en Vincent van Gogh. Hij is bestuurslid van de St. Vincent van Gogh Etten-Leur.
Omschrijving lezing "Een Ettenaar in Nieuw-Amsterdam": De familienaam Van Etten, Van Atta en vele andere varianten, komt in de Verenigde Staten van Amerika veelvuldig voor. Hoe komen de Amerikanen aan die naam? Allen zijn nakomelingen van een van de eerste Europese emigranten naar Nieuw-Amsterdam, de in Etten-Leur geboren Jacobus Jansen.  

Praktische informatie

 • Locatie: Theater De Kring Roosendaal. Het ochtendprogramma is ook online te volgen. Hiervoor geldt een aangepast tarief.
 • Datum: 17 oktober 2020.
 • Kosten:
  • Standaardtarief: €32,50
  • Kortingstarief (voor leden van een heemkundekring of van de Historische Vereniging Brabant): €27,50
  • Online (alleen het ochtendprogramma): €5,-
 • Klik hier om naar het aanmeldformulier te gaan. Let op: per formulier kunt u één persoon aanmelden. Indien u met meerdere personen uit één huishouden komt, moet u voor alle personen een formulier invullen én in het formulier vermelden met welke personen u komt. Wegens corona moet de organisatie namelijk weten welke mensen bij elkaar mogen zitten. 
 • U kunt zich tot en met 11 oktober 2020 aanmelden. 
 • Contactpersoon: Heleen Regenspurg (Erfgoed Brabant), heleenregenspurg@erfgoedbrabant.nl / 073-615 62 62.

 

Media