Brabantse organisaties voor dialect

Leerstoel Diversiteit in Taal en Cultuur

De bijzondere leerstoel Diversiteit in Taal en Cultuur is in 2009 ingesteld voor onderzoek naar diversiteit van de Brabantse talen en culturen in ruime zin. Dit bevat zowel de autochtone als allochtone diversiteit aan talen en het brede scala aan literaire en culturele uitdrukkingsvormen, zoals ze zich in de provincie Noord-Brabant manifesteren. De leerstoel wordt bekleed door Jos Swanenberg en is ondergebracht bij het Departement Cultuurwetenschappen aan Tilburg University. De leerstoel wordt beheerd door de stichting Erfgoed Brabant, die provinciaal beleid op het gebied van cultureel erfgoed uitvoert, en wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant. Klik hier voor meer informatie over de bijzondere leerstoel Diversiteit in Taal en Cultuur. 

Stichting Brabants

Stichting Brabants richt zich op activiteiten die het behoud, de studie en het gebruik van de Brabantse taal bevorderen. Daarnaast heeft de stichting tot doel de kennis van dit cultureel erfgoed te vergroten en deze te verspreiden in de provincie Noord-Brabant en daarbuiten. Om haar doel te bereiken geeft de stichting het kwartaalblad "Brabants" uit en initieert en ondersteunt ze culturele evenementen en manifestaties waarin die taal in poëzie en proza centraal staat. Bezoek hier de website van Stichting Brabants. 

Brabanders en hun Taal

Brabanders en hun Taal is een online gemeenschap waarbij iedereen die de Brabantse taal en cultuur een warm hart toedraagt, welkom is en zich thuis kan voelen. De online gemeenschap is opgericht door Stichting Brabants, in samenwerking met Erfgoed Brabant, maar is van iédereen die mee wil werken aan de verbetering van het imago van het Brabants. Klik hier voor meer informatie over Brabanders en hun Taal.

Stichting Brabants Dialectenfestival

De Stichting Brabants Dialectenfestival heeft als doelstelling het stimuleren van het gebruik van het Brabantse dialect, een podium bieden aan personen die zich inzetten voor het uitdragen, behouden of vastleggen van het Brabantse dialect, en aandacht schenken aan het Brabantse dialect. Daartoe organiseert de stichting o.a. een tweejaarlijks festival in de dorpskom van Lieshout, de Brabantse schrijfwedstrijd, toneel in het dialect en een dialectprogramma voor basisscholen. Klik hier om naar de website van de Stichting Brabants Dialectenfestival te gaan. 

Verder lezen over streektaal?

  • Dialect

    De Erfgoed Brabant Academie adviseert dialectorganisaties, o.a. op financiering, educatie en digitalisering.

  • Immaterieel Erfgoed

    Wat is immaterieel erfgoed? En hoe kunnen we zorgen voor een goede borging van deze tradities, rituelen en ambachten?

Foto banner: Pixabay.