Blog 'Een warm bad van motivatie en vertrouwen'

Fleur: "Tijdens mijn stage heb ik mij gericht op het onderbelichte koloniale verleden van Brabant."

Fleur van der Maden

Ik ben Fleur van der Maden. Ik kom uit Rijen, een dorp tussen Tilburg en Breda. Ik ben sinds deze maand afgestuurd cultuurhistorica met een specialisatie in Postcolonial Studies. Van september tot en met november 2021 heb ik stage mogen lopen bij Erfgoed Brabant. Als stagiair heb ik voornamelijk op de redactie van Brabantserfgoed.nl gewerkt. Zo wilde ik bij Erfgoed Brabant niet alleen relevante praktijkervaring opdoen voor mijn latere loopbaan, maar ik wilde me ook op mijn eigen drijfveer richten: het onderbelichte koloniale verleden van Nederland en in dit geval Brabant. Door mij hierop te richten wil ik nieuwe perspectieven geven zodat het publiek kennis kan maken met voor hen nog onbekende culturen, verhalen en historie. Ik hoop op deze manier een steentje bij te kunnen dragen aan een inclusieve afspiegeling van onze diverse samenleving.

Portretfoto Fleur van der Maden. Bron Erfgoed Brabant.

Fleur van der Maden

Alle rechten voorbehouden
Deze drijfveer heb ik met veel plezier bij Erfgoed Brabant verder mogen ontdekken en mogen uitwerken. Mijn artikel over de geschiedenis van de oprichter van de Kwatta fabriek is hierop gericht. Zo wilde ik met dit artikel nieuwe inzichten geven ten opzichte van een bekende en grote naam met een bekend verhaal. Ik heb daarom ervoor gekozen om deze geschiedenis vanuit een ander perspectief te vertellen. Ik heb me gericht op het onderbelichte slavernijverleden van deze fabriek en niet het succesverhaal van een van de bekendste chocolademerken in Brabant. Verder heb ik de ruimte gekregen om mee te praten over diversiteit en inclusie. Vanuit leerzame werksessies is uiteindelijk een statement geschreven.

Ik heb dus binnen mijn stage enorm veel ruimte gekregen om mezelf te kunnen en mogen ontwikkelen. Voornamelijk mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid door de open en warme houding van de andere collega’s. Vanaf de allereerste dag voelde ik me dan ook een volwaardig lid van de redactie en ik voelde me gehoord. Mijn specialisatie en meningen deden ertoe. Dit heeft mij ook verder uitgedaagd om meer dan alleen artikelen te redigeren en er zelf een te schrijven. Zo mocht ik vanuit mijn eigen idee een auteur benaderen en dit artikel vanaf begin tot eind begeleiden, ondanks dat ik dit nog nooit eerder had gedaan.

Ik kan dus niet anders zeggen dan dat ik vanaf dag één in een warm bad van motivatie en vertrouwen ben ondergedompeld, waarbij leeftijd of opleiding geen rol speelde. Iedereen is binnen Erfgoed Brabant gelijk zolang je maar hard werkt en  je steentje bijdraagt. Kortom wat mij betreft een geslaagde stage!

Lees hier het artikel van Fleur over het slavernijverleden van de oprichter van de Kwatta fabriek.

Sinds 2022 is Fleur werkzaam bij Erfgoed Brabant als medewerker digitalisering.