Begrippen ‘diversiteit’, ‘toegankelijkheid’ en ‘inclusie’ toegelicht

Diversiteit gaat over allerlei aspecten, zoals een culturele achtergrond, een lichamelijke of geestelijke gezondheid, gender, leeftijd, seksualiteit of sociaaleconomische achtergrond.

Toegankelijkheid speelt een grote rol wanneer het gaat over diversiteit en inclusie. Binnen het erfgoedveld  spreken we op de volgende manieren over toegankelijkheid:

  • Fysieke toegang tot een erfgoedlocatie.
  • Inhoudelijke toegang: in hoeverre mensen zich herkennen in en thuis voelen bij de objecten en verhalen die op een erfgoedlocatie gepresenteerd worden.
  • Digitale toegankelijkheid: de mate waarin mensen informatie digitaal, bijvoorbeeld op een website, tot zich kunnen nemen.

Klik hier voor een overzicht van tools, handboeken en meer inspiratie rondom toegankelijkheid.

Diversiteit en toegankelijkheid komen samen in het begrip ‘inclusie’. Voor Erfgoed Brabant gaat inclusie over de toegankelijkheid van een erfgoedinstelling - fysiek, inhoud, digitaal - én houdt daarbij rekening met de diversiteit van de bezoekers. Bijvoorbeeld in tentoonstellingsteksten worden geen woorden gebruikt die als kwetsend kunnen worden ervaren; getoonde films worden ondertiteld; en het gebruik van voor iedereen begrijpelijke taal.