Workshop 'Op zoek naar verloren levens'

Georganiseerd door Verhalis en de Erfgoed Brabant Academie

Gratis

De workshop wordt gegeven in het kader van het herdenkingsproject 'Namen en Nummers Tilburg'. Met dit project worden de 140 Holocaustslachtoffers afkomstig uit Tilburg herdacht.

Honderdveertig Holocaustslachtoffers afkomstig uit Tilburg. Honderdveertig, een kaal getal. Het zijn honderdveertig namen, honderdveertig levens. In het kader van het project 'Namen en Nummers Tilburg' worden zij herdacht met een tijdelijk monument op 3 september 2021 in het Spoorpark in Tilburg. U kunt meedoen door u over een slachtoffer te ontfermen en voor hem of haar een naambordje te maken op een houten plankje. U kunt ook op zoek gaan naar wie die persoon was, om u zo nog meer te verbinden met één van die verloren levens. 

In de workshop ‘Op zoek naar verloren levens’ hoort u de ervaringen van de historici prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld en buitenpromovendus Frank van Doorn MA. Beiden zijn intensief bezig met een zoektocht naar de levensgeschiedenissen van Holocaustslachtoffers. Zij geven u handvatten en tips om te zoeken in online archieven en in papieren archieven.

Na afloop van de workshop heeft u een duidelijk beeld hoe u uw zoektocht kunt aanpakken. U zult zien hoe de persoon naar wie u onderzoek doet, steeds menselijker wordt doordat u zijn of haar levensverhaal aan het licht brengt. U kunt ook ervaringen uitwisselen met andere deelnemers en misschien daardoor weer een stapje verder komen. Uw ervaringen en de verhalen die u gevonden heeft, kunt u bewaren op een online herdenkingspagina. Hierop kunt u ook foto’s plaatsen.

U wordt aangeraden een naam te kiezen voordat u aan de workshop meedoet en over deze persoon online al wat informatie op te zoeken. Een naam kunt u kiezen op de website NamenEnNummers.nl.

Organisatie

De workshop wordt georganiseerd door stichting Verhalis in samenwerking met de Erfgoed Brabant Academie. 

Praktische informatie

  • De workshop vindt online plaats.
  • Datum en tijd: 19 mei 2021, 19:30-21:00 uur.
  • Toegang is gratis.
  • Aanmelden kan tot 17 mei 2021 door een mail te sturen naar info@verhalis.nl.

Klik hier voor meer informatie over Namen en Nummers Tilburg.

 

Foto: Jonge vrouw loopt over spoor. Bron Namen en Nummers.