Symposium Open-up! Een 3Dimensionaal Verhaal

Georganiseerd door Erfgoed Gelderland

| online

gratis

Online symposium over het gebruik van 3D reproducties in publiekstoepassingen van erfgoedinstellingen

Het maken van replica’s is van alle tijden. Met 3D-scantechnieken worden deze kopieën steeds realistischer. Dit roept sterker dan ooit de vraag op wat de historische en ethische waarde is van een replica ten opzichte van het oorspronkelijke object. Tijdens het online symposium ‘Open-up! Een 3Dimensionaal Verhaal’ staan we stil bij deze vraag en onderzoeken we nieuwe mogelijkheden die de (digitale) 3D-replica’s bieden voor publiekspresentatie en publiekstoepassingen binnen de erfgoedsector.

Programma

20 minuten sessies

  • Sessie 1: Liselore Tissen - Kunsthistoricus en buitenpromovendus Universiteit Leiden: “De toepasbaarheid van 3D-reproducties en de ethische consequenties hiervan”
  • Sessie 2: Charlotte Rixten - Directeur Museum Villa Mondriaan - “Leuk hoor, maar wat kun je er nou mee?”
  • Lightning Talks, met o.a.

Cindy Zalm, head of collection management Nationaal Museum van Wereldculturen, vertelt over de ervaringen die ze in de laatste jaren hebben opgedaan met 3D-reproducties, onder andere gericht op conservering.

Sanne Frequin, kunsthistoricus, promovendus UVA en universitair docent Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht vertelt over het spanningsveld tussen ‘echt’ en ‘net echt’ en over het transparant zijn over de onzekerheidsfactor van 3D-reproducties.

Simone Claessens, conservator van het Nederlands Mijnmuseum, vertelt over het project ‘Mining The Netherlands’ dat ze samen met internationale master studenten van Maastricht University hebben uitgevoerd.

Thomas Flynn, cultural heritage lead Sketchfab, toont 10 manieren waarop 3D-reproducties ingezet kunnen worden voor publieksdoeleinden.

  • Lancering Schatkamers van Gelderland
  • Ronde tafelgesprekken

Praktische informatie

Datum: 24 juni 2021, 9:30 - 13:00 uur
Locatie: het symposium vindt online plaats. Voorafgaand aan het symposium ontvangt u per mail een link voor deelname.
Kosten: gratis, na aanmelding

Meer informatie en aanmelden via de website van Erfgoed Gelderland

Vrouw bekijkt tentoonstelling, bron: Philips Museum