Open Monumentendag 2021

Monumentendag viert diversiteit en inclusie tijdens 35e editie

Op 11 en 12 september openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag. Het landelijke thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie samen met de meer dan 300 lokale comités een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed.

Dit jaar wordt voor het eerst samengewerkt met de Vlaamse Open Monumentendag. Het evenement wordt gezamenlijk geopend op donderdag 9 september in Weert.

Mijn monument is jouw monument

Dit jaar willen de BankGiro Loterij Open Monumentendag en de comités extra stappen zetten op het gebied van inclusie. Dit gebeurt onder meer door specifieke monumenten open te stellen of ruimte te bieden aan ‘andere’ perspectieven die onherroepelijk verbonden zijn aan een monument of plek. Denk aan gebouwen met een religieus, maatschappelijk of politiek karakter of plekken die een rol hebben gespeeld in onze koloniale geschiedenis. Ook is er extra oog voor fysieke inclusie, waaronder rolstoeltoegankelijkheid van monumenten. 

Naar verwachting zullen ruim 5.000 monumenten hun deuren openen. De komende periode zullen er steeds meer nieuwe monumenten en activiteiten worden toegevoegd. Mede door de coronamaatregelen is reserveren voor een bezoek aan het merendeel van de monumenten noodzakelijk.

Ga voor reserveren van uw bezoek en een overzicht van opengestelde monumenten naar de website van Open Monumentendag