Maand van de Geschiedenis op Brabantserfgoed.nl

Met het thema Zij/Hij

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In oktober 2019 staat het thema Zij/Hij centraal.

In de maand oktober richt Brabantserfgoed.nl het spotlight op hen die nog niet in de geschiedenisboeken staan.Op Brabantserfgoed.nl vind je artikelen van heemkundigen, museummedewerkers en andere deskundigen over het leven van Brabantse vrouwen in al hun rollen. Soldaten, burgemeesters, markiezinnen, boerinnen, nonnen, keizerinnen, moeders, oorlogsmisdadigers, heiligen, schilders en schrijvers. 

Maand van de Geschiedenis 2019

In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen, gaat men tijdens de Maand van de Geschiedenis op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Want een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere. Van heksenvervolgingen tot de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartjie Baartman.

Het programma en meer informatie vindt u op de website van de Maand van de Geschiedenis.