Erfgoedlab: digitaal dekoloniseren

Georganiseerd door de Reinwardt Academie en partners uit het Netwerk Digitaal Erfgoed

€300,00 excl. btw

Tijdens de Erfgoedlabs gaan erfgoedprofessionals gezamenlijk aan de slag met vragen rond digitaal erfgoed en dekolonisatie.

Op 4 februari 2021 start de eerste van drie erfgoedlabs van de Reinwardt Academie: deze keer gaan erfgoedprofessionals gezamenlijk aan de slag met digitaal erfgoed en dekolonisatie. Samen met diverse partners uit het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft het Heritage Lab gekeken naar vragen in het veld. Resultaat is een reeks interactieve webinars met inspirerende sprekers, praktische tools en op de praktijk toegepaste denkoefeningen. Omdat iedereen met digitaal erfgoed te maken heeft, beperkt deze cursus zich niet tot de registrar of de ICT’er, maar is deze juist ook voor de communicatiemedewerker of een archeoloog. Kortom: iedereen is van harte welkom. Aan het eind van deze cursus weet u hoe u in uw dagelijkse praktijk inclusiever kunt werken en kritisch kunt kijken naar omschrijvingen, perspectieven en systemen. De reeks interactieve sessies wordt afgesloten met een webinar waarin de uitkomsten presenteren aan elkaar en elkaars collega’s worden gepresenteerd.

Het erfgoedlab vindt iedere donderdagmiddag 4, 11, 18 en 25 februari plaats van 14:30 - 16:30 uur. Op 11 maart om 14:30 uur is de afsluitende webinar. Buiten de middagen is er ook veel contact met de andere deelnemers, hier bent u maximaal twee uur per week aan kwijt.

Programma

 • De basis: 4 februari
  De eerste middag komen er diverse professionals uit het brede erfgoedveld aan bod; zij maken de veelzijdigheid van digitaal dekoloniseren inzichtelijk. Een groot aantal inspirerende voorbeelden en lastige casussen passeert de revue, en u krijgt een goede indruk van alle mogelijkheden om binnen uw eigen instelling aan de slag te gaan.
   
 • Ethiek: 11 februari
  In week twee wordt kritisch gereflecteerd op ontwikkelingen binnen het dekoloniseren van collectieregistratie. Welke ethische dilemma's brengen nieuwe ontwikkelingen met zich mee? En hoe vertaalt dit zich naar de dagelijkse praktijk? Aan het eind van de middag kunt u duidelijk verwoorden wat er mis kan gaan bij het organiseren van een inclusieve(re) aanpak. Bovendien heeft u voor uzelf een beeld van wat er nodig is om, vanuit een duidelijke ethische basis, aan de slag te gaan.
   
 • Effect: 18 februari
  In week drie kijken we naar de toepassing. Wat is haalbaar binnen uw organisatie? Op welke schaal gaat u aan de slag in uw organisatie? En hoe kunt u daar effectief over communiceren? Aan het eind van deze week is duidelijk hoe u de leerstof naar de praktijk kunt brengen en weet u welke hobbels er nog op de weg liggen om dit te bereiken.
   
 • Aan de slag! 25 februari
  Met die hobbels kunt u aan de slag tijdens de laatste middag: de speeddates. Hier gaat u in gesprek met professionals uit het Netwerk Digitaal Erfgoed én de Reinwardt Academie. Zij helpen u met het invullen van de laatste onderdelen van u plan van aanpak, zodat niets u meer in de weg staat om aan de slag te gaan.
   
 • Webinar 11 maart
  Tijdens de afsluitende webinar wordt het traject van de afgelopen maand doorlopen. Welke waardevolle lessen kunnen worden meegeven aan de rest van het veld? Waar liep u tegenaan?

Praktische informatie