Erfgoedcollege 4: Gender met een zachte G

De bijeenkomst is verplaatst van december van maart

In de Erfgoedcolleges 2021 staan diversiteit, toegankelijkheid en inclusie centraal.

Het college zou plaatsvinden op 16 december 2021. Wegens de aangescherpte coronamaatregelen is het college verplaatst naar 24 maart 2022. 

Dit najaar organiseert Erfgoed Brabant weer de Erfgoedcolleges. De vier colleges worden gemodereerd door Lema Salah. Zij is promovendus aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda en de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook is zij als adviseur voor het onderwerp gender betrokken bij Brabantserfgoed.nl. In deze rol houdt zij zich bezig met gendergerelateerde topics, maar ook met thema's als diversiteit en inclusiviteit.

U betaalt €15,- per college en €45,- voor de hele reeks.

College 4: Gender met een zachte G

Als je een willekeurig geschiedenisboek openslaat zou je denken dat er vroeger in Brabant alleen interessante heteromannen bestonden. Maar is dat eigenlijk wel zo? Want hoe zat dat dan, als je geen man was? Of homoseksueel was, of als vrouw graag mannenkleding droeg? Waar zijn transgender personen in de geschiedenis? En, is er eigenlijk wel ooit iemand lesbisch geweest voor 1900? Kun je spreken over hedendaagse trends? Socioloog Jonah Lamers opent een boekje over de verborgen regenbooggeschiedenis van Brabant en legt het belang uit van LHBTIQ+ zichtbaarheid.

Seksuele, sekse- en genderdiversiteit heeft in de loop der eeuwen in wat nu Noord-Brabant heet verschillende vormen van aandacht gekregen. Die was tot het midden van de jaren zestig van de twintigste eeuw vooral negatief; daarna begon de positieve aandacht, toen het emancipatieproces  op gang kwam. Luc Brants laat zien hoe dat proces is verlopen en hoe in de loop van de tijd de groep mensen waarover het ging steeds diverser werd. 

  • Sprekers: Jonah Lamers en Luc Brants.
  • Datum: 24 maart 2022 van 15.00-16.45 uur.
  • Locatie: Design Museum Den Bosch.
  • Kosten: €15,- per college. U betaalt €45,- voor de hele reeks.
  • Aanmelden verplicht via info@erfgoedbrabant.nl o.v.v. uw naam, aantal personen, naam van het college en uw factuuradres. 

Bio's

Jonah Lamers (1986) behaalde zijn bachelor in Culturele Antropologie en specialiseerde zich tijdens zijn master Social Sciences in genderdiversiteit. Samen met twee collega’s zette hij in 2014 het collectief Transketeers op, dat audiovisuele producties maakt en zich bezighoudt met educatie, coaching, en voorlichting over genderdiversiteit. Klik hier om de website van het collectief Transketeers te bezoeken.

Luc Brants (1963), cultureel antropoloog, promoveerde op het ontstaan van de ambulante zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Hij deed o.a. onderzoek naar (seksueel) geweld tegen mensen met een beperking, publiceerde over de geschiedenis van seksuele, sekse- en genderdiversiteit in Eindhoven en Tilburg en over de wijze waarop de Nederlandse overheid met haar homoseksueel personeel is omgegaan in de jaren veertig, vijftig en zestig.