Erfgoedcollege 1: Jong geleerd is oud gedaan? Herkenbaar Brabants van 1960 tot nu

Georganiseerd door Erfgoed Brabant

€15,- per college en €45,- voor de hele reeks

In de Erfgoedcolleges 2021 staan diversiteit, toegankelijkheid en inclusie centraal.

Dit najaar organiseert Erfgoed Brabant weer de Erfgoedcolleges. De vier colleges worden gemodereerd door Lema Salah. Zij is promovendus aan de Nederlandse Defensie Academie in Breda en de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook is zij als adviseur voor het onderwerp gender betrokken bij Brabantserfgoed.nl. In deze rol houdt zij zich bezig met gendergerelateerde topics, maar ook met thema's als diversiteit en inclusiviteit.

U betaalt €15,- per college en €45,- voor de hele reeks.

College 1: Jong geleerd is oud gedaan? Herkenbaar Brabants van 1960 tot nu

Taal is onlosmakelijk verbonden met cultuur en identiteit. In dit erfgoedcollege gaan we in op de ontwikkelingen van het taalgebruik in Noord-Brabant vanaf de tweede helft van de 20e eeuw. Ook belichten we hoe het taalgebruik nu nog steeds, in tijden van toenemende mobiliteit en globalisering, herkenbaar Brabants is. Hoe zetten jongeren het Brabants in om erbij te horen of zich juist te onderscheiden van jongeren uit andere regio’s? En hoe verhoudt het nieuwe taalgebruik zich tot het dialect van hen die in de jaren ’60 jongeren waren?

  • Sprekers: Jos Swanenberg en Kristel Doreleijers
  • Datum: 30 september van 15.00-16.45 uur
  • Locatie: Design Museum Den Bosch, De Mortel 4, Den Bosch
  • Kosten: €15,- per college. U betaalt €45,- voor de hele reeks.
  • Aanmelden verplicht via info@erfgoedbrabant.nl o.v.v. uw naam, aantal personen, naam van het college en uw factuuradres. 

Bio's

Jos Swanenberg is hoogleraar Diversiteit in taal en cultuur aan Tilburg University. Daarnaast werkt hij als adviseur bij Erfgoed Brabant in 's-Hertogenbosch.

Kristel Doreleijers MA is promovenda Nederlandse taalkunde aan Tilburg University en het Meertens Instituut in Amsterdam. Ze doet onderzoek naar taalvariatie in het Nederlands en de Noord-Brabantse dialecten. Via dit onderzoek is Kristel ook verbonden aan de Erfgoed Brabant Academie.